fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Kuldīgas novada pedagogi viesojas Liepājā, pilnveidojot savas profesionālās zināšanas un iepazīstot kultūras vietas

image
02
Okt

Kuldīgas novada pedagogi viesojas Liepājā, pilnveidojot savas profesionālās zināšanas un iepazīstot kultūras vietas

  • Kuldīgas BJC
  • 02/10/2023

Uzsākot jauno mācību gadu, Kuldīgas novada karjeras izglītības un audzināšanas darba speciālisti viesojās pie Liepājas kolēģiem pieredzes apmaiņas braucienā. 

Par saturisku un sirsnīgu uzņemšanu parūpējās Liepājas izglītības pārvaldes eksperte jaunatnes un karjeras jautājumos Aelita Jankovska. Viņa dalījās savā pieredzē, kā tiek organizēts karjeras izglītības darbs Liepājas skolās. Pēc ekspertes teiktā, karjeras konsultanta darbs, tostarp individuālās karjeras konsultācijas ir neatņemams un ļoti nozīmīgs faktors skolā audzēkņa sagatavošanai turpmākai dzīvei. A.Jankovska arī uzsvēra, ka karjeras izglītība nav atrauta no audzināšanas darba un visa izglītības procesa. 

Par to, kā integrēt karjeras izglītību mācību procesā, vairāk stāstīja O.Kalpaka Liepājas 15.vidusskolas karjeras konsultante Solvita Vītola.  Viņa uzsvēra, cik svarīga ir katra skolēna interešu izzināšana un, cik svarīga ir sadarbība starp karjeras konsultantiem un citiem skolotājiem. S.Vītola akcentēja, ka viņa skolā ir nevis apgrūtinājums, bet gan atbalsts pedagogiem, kopīgi organizējot skolēnu interesēm atbilstošus pasākumus un kopīgi realizējot mācību stundas, saistībā ar karjeras jautājumiem. Būtiski ir iesaistīt šajā procesā resursus ārpus skolas- viesoties uzņēmumos un aicināt nozares pārstāvjus uz skolu. “Tādai mācību stundai ir pavisam cita vērtība, ja runā nozares eksperts”, atzina S.Vītola. 

Vēl Kuldīgas pedagogus uzrunāja Liepājas Raiņa 6.vidusskolas karjeras konsultante Dina Brence, kas stāstīja par digitālā portfolio izveidi vidusskolā. Par Liepājas Liedaga vidusskolas pieredzi karjeras atbalsta nodrošināšanā stāstīja šīs skolas pārstāve Elita Malovka, bet noslēgumā uzstājās pilsētas audzināšanas jomas koordinatore Signe Berga no Liepājas Valsts 1.gimnāzijas.  Viņas vēstījums bija - audzināšanas darbs nav atrauts no visa skolas darba, tā tiek integrēta mācību stundās, piem., moduļu stundās par skolas vērtībām. S.Berga par galveno veiksmīga darba faktoru nosauca komunikāciju starp iesaistītajām personām. Viņasprāt, ļoti svarīgs ir emocionāls atbalsts gan skolēniem, gan klašu audzinātājiem, kā arī uzsvēra, cik svarīgi ir saskatīt katra bērna individuālās vērtības un potenciālu.  

Vizītes otrajā daļā pedagogi viesojās jaunās kultūrvietās Liepājā, kas atvērtas arī skolēnu ekskursijām “Skolas somas” programmas ietvaros -  “Pegaza pagalmā” un “Hoijeres kundzes viesu namā”. Savukārt, brauciena noslēgumā tika dota īpaša iespēja apmeklēt “Liepājas Metalurga” slēgto teritoriju, uzklausot interesantus vēstures stāstus.

Sadarbību ar Liepājas pedagogiem nākotnē plānots turpināt, realizējot kopīgus projektus un piedaloties profesionālās kompetences pasākumos. 

Brauciens notika, Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra karjeras izglītības un audzināšanas darba plāna ietvaros, īstenojot tajā izvirzītos mērķus- uzlabot  metodisko darbu un veicināt profesionālo izaugsmi.