fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Kuldīgas novada jaunieši piedalās 6 dienu mācībās "Uzrāviens MAX"

image
11
Aug

Kuldīgas novada jaunieši piedalās 6 dienu mācībās "Uzrāviens MAX"

  • Kuldīgas jauniešu biedrība Kaktuss, Kuldīgas BJC
  • 11/08/2022

20 Kuldīgas novada jaunieši piedalījās vasaras lielākajā piedzīvojumā - neformālajās apmācībās Uzrāviens MAX. 

Skolēnu vasaras brīvlaikā 20 jaunieši no Kuldīgas novada piedalījās aktīvās, izaicinošās un piedzīvojumu pilnās neformālās apmācībās “Uzrāviens MAX”.

Apmācības notika vairākos posmos - klātienes un neklātienes aktivitātēs. Nedēļu pirms klātienes mācībām, jaunieši Zoom platformā sāka iepazīšanās procesu. Ar daudzveidīgu digitālo neformālo metožu palīdzību individuālos un grupu darbos jaunieši guva lielāku sapratni par dažādiem mācīšanās stiliem, personību tipiem, kā arī ieskatu priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska atpazīšanā un rīkiem, kā tos mazināt. 

Klātienes mācības norisinājās no 26.-29. jūlijam Kuldīgas novada Laidu un Padures pagastā. Šeit jaunieši, kopīgi ieguva zināšanas par pašiniciatīvas un pašmotivācijas paņēmieniem. Ar dažādu neformālo izglītības metožu paņēmieniem jaunieši atklāja jaunas zināšanas, kas palīdzēs tiem ikdienā veidot motivējošu vidi sev apkārt, plānot savu laiku dažādu pienākumu un uzdevumu veikšanai, tie apzināja mentālās veselības nozīmi un veidus, kā to uzlabot. Kopā ar neformālās izglītības treneri, piedzīvojumu pārgājienu organizatoru un rogaininga sportistu Reini Bērziņu, kas specializējies pārgājienu vadīšanā un karšu veidošanā, jaunieši ieguva zināšanas par pamatiemaņām, kas jāņem vērā, plānojot pārgājienus un laivu braucienus, kā arī tehniskajām detaļām - kartes un kompasa lasīšana, droša ceļa izvēlēšanās, šķēršļu pārvarēšana dabā, izdzīvošanas prasmēm u.c. Apmācību kulminācija bija jauniešu pašvadīts laivu brauciens 21 km garumā pa Ventas upi no Riežupes ietekas Ventā līdz kempingam Nabīte, Nabas ezerā.

Laivu brauciena laikā, strādājot grupās un individuāliun pildot dažādus pašizvirzītus izaicinājumus, jaunieši iepazina pirmo palīdzību, orientēšanos, izdzīvošanas prasmes uz ūdens. Brauciena laikā tie sastapās ar dabīgiem šķēršļiem - kritalām, neidru un meldru audzēm, straumēm un pretvēju. Kopīgi, saliedējoties un darbojoties kā komandai, tiem izdevās visus šos šķēršļus pārvarēt un kopā pieveikt 21 km garo maršrutu. Brauciena noslēgumā jaunieši gatavoja vakariņas un nakšņoja teltīs.

Jaunieši atzina, ka, spītējot aukstajai naktij, pārvarētajiem šķēršļiem, pateicoties kopīgai plānošanai un komandas darbam, brauciens izvērtās par varenu piedzīvojumu un sava spēka, izturības un komandas darba nozīmības pierādījumu un bija vislabākais notikums apmācību laikā. Klātienes apmācību noslēgumā jaunieši grupās reflektēja par laivu braucienu, kā metodes izmantošanu pašizaugsmes attīstībai, grupās veidojot video sižetus, kuros atspoguļojas pārgājiena un laivu braucienu izmantošanu jauniešu vidū, parādot gan dažādus personību tipus, gan vērtīgas mācības, kas jāņem vērā, plānojot un realizējot izglītojošas aktivitātes dabā.

Apmācību noslēgumā jaunieši satikās pēdējo reiz Zoom platformā 4. augustā. Aktivitātes laikā dalībnieki izvērtēs iegūtās prasmes un zināšanas pēc aktīvo aktivitāšu noslēguma 4 dienu mācībās, kurā tie atspoguļos savus ieguvumus un atziņas. Virtuāli vēlreiz piedzīvoja spilgtākos mirkļus no klātienes apmācībām un kopā izstrādāja idejas informatīvajam materiālam saviem vienaudžiem un pedagogiem. Informatīvais materiāls tiks publicēts tuvāko nedēļu laikā, seko līdzi Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra mājaslapai - www.kuldigasbjc.lv

Projekts "Uzrāviens MAX" tapis ar ESF projekta 8. 3.4. 0/16/I/001 "Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai" atbalstu.