fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Noslēdzies barikāžu izzinošais pasākums "Toreiz janvārī..."

image
23
Jan

Noslēdzies barikāžu izzinošais pasākums "Toreiz janvārī..."

  • Kuldīgas BJC
  • 23/01/2023

20. janvārī pie Kuldīgas pasta nodaļas pulcējās novada skolu 9.klašu audzēkņi, lai  pasākumā  “Toreiz janvārī…” nostiprinātu zināšanas par barikāžu laiku.
Skolēni veica dažādus prāta, praktiskus  un fiziskus  uzdevumus, gūstot plašāku izglītības pieredzi par šo Latvijas vēsturei tik nozīmīgo laiku. Pirms 32 gadiem cilvēki izveidoja barikādes apkārt stratēģiski svarīgiem objektiem Rīgā un citviet Latvijā, tostarp Kuldīgā, apsargājot raidstaciju un pasta ēku. 

Kopumā darbojās 10 dažādas stacijas, kurās  uzdevumus veica 17 devītās klases no Kuldīgas pilsētas, Skrundas un pagastu skolām.  Staciju organizēšanā iesaistījās  gan pašas skolas, gan arī Bērnu un jauniešu centra uzrunātie sadarbības partneri- Zemessardze, Jaunsardze, skauti un Kuldīgas novada muzejs. 

Piemēram, Zemessardzes 45. Nodrošinājuma bataljona karavīri iepazīstināja ar savu ekipējumu, ļaujot to uzvilkt arī skolēniem un nofotogrāfējoties šādā izskatā pie fotosienas. Kuldīgas novada muzeja pārstāves vērsa uzmanību uz pirmās nepieciešamības lietām, kas būtu jāliek somā, dodoties uz barikādēm, kā arī pārrunāja  un kartē meklēja stratēģiskās vietas pilsētā, kas būtu jāapsargā šodien. Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību skolas uzdevumā bija gan informācija par pirmās palīdzības sniegšanu lauka apstākļos, gan arī praktiski uzdevumi cietušā transportēšanai. Savukārt Kristīgo skautu organizācijas  dalībnieki parādīja, kā ugunskurā uzsildīt ūdeni plastmasas pudelē, kā arī pārbaudīja klases sadarbošanās spējas praktiskā uzdevumā.

Vēl skolēniem bija jāmāk salikt un arī  iekurināt ugunskurs, jāspēlē spēle ALIAS, jāpārzina 1991.gada janvāra barikāžu notikumu  hronoloģiskā secība,  jāprot salikt ģeometriska koka puzle un noturēt līdzsvars uz krēsla, kam ir tikai divas kājas. Tāpat bija  veiklība stafetes un iespēja pārbaudīt sevi precizitātes metienos mērķī.

Bērnu un jauniešu centra rīkotā pasākuma mērķis bija  veicināt skolēnu  patriotisma un valsts piederības sajūtas, kā arī attīstīt pilsoniskās līdzdalības un savstarpējās sadarbības prasmes. Uz pasākumu bija pulcējušies vairāk nekā 200  Kuldīgas novada 9.klašu audzēkņi. 

Pēc visu uzdevumu veikšanas, visvairāk punktu ieguva Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību skolas 9.klase.  2.vietā V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas 9.a klase.  3.vietu ar vienādu punktu skaitu dala Ēdoles pamatskolas un Turlavas pamatskolas 9.klašu audzēkņi.

Arī pārējo klašu skolēni guva labus rezultātus, atpaliekot no godalgotām vietām vien par dažiem punktiem. Balvas uzvarētājiem tika nogādātas uz skolu individuāli, pārsteidzot audzēkņus un radot svētku sajūtu ikdienas mācību procesā.

Pateicības dāvaniņas saņēma arī staciju organizētāji.  Paldies visiem, kas piedalījās! 

Vairāk info: Anda Andersone, 29123501,  anda.andersone@kuldiga.lv  

Aktīvākās klases : 

WhatsApp Image 2023 01 24 at 3.31.19 PM 4WhatsApp Image 2023 01 24 at 3.31.19 PM 3WhatsApp Image 2023 01 24 at 3.31.19 PM 2WhatsApp Image 2023 01 24 at 3.31.19 PM