fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Mobilais darbs Kuldīgas novadā rit pilnā sparā

image
26
Mar

Mobilais darbs Kuldīgas novadā rit pilnā sparā

  • Kuldīgas BJC
  • 26/03/2019

Projekta “Tur Lava” galvenais mērķis ir attīstīt mobilo darbu ar jaunatni Kuldīgas novadā. Katrā tikšanās reizē jaunieši apgūst neformālās izglītības metodes ar kurām paši veido sev interesantu un saistošu apkārtējo vidi, vecinot jauniešu labklājības līmeni Kuldīgas novadā un nodrošinot  jauniešiem līdzdalības iespējas viņu dzīvesvietā, kurā netiek veikts darbs ar jaunatni vai tas tiek veikts ierobežotā apjomā.

Projekta ietvaros jauniešiem ik pēc divām nedēļām Turlavas kultūras namā norisinās tikšanās ar Kuldīgas novada jaunatnes lietu speciālisti Ievu Kaltnieci un jaunatnes darbinieku Adrianu Dravnieku, lai kopīgi palīdzētu jauniešiem sasniegt izvirzītos mērķus.

Pirmā mobilā darba ar jaunatni tikšanās norisinājās 22. janvārī. Iepazīšanās noritēja, izmantojot neformālās izglītības metodes, tādejādi radot jautru un patīkamu atmosfēru. Jaunieši apguva komandu saliedēšanās prasmes, kuru pamatā ar radošumu un spēju neordināri domāt iespējams atrisināt dažādas problēmsituācijas. Tāpat jauniešiem bija jāizspēlē dažādu situāciju etīdes, risinot kādu konkrētu problēmu. Rezultātā bija jāprot atrast veids, kā iziet no situācijas un sasniegt mērķi tad, ja rodas kādi sarežģījumi.

Nākamā tikšanās reizē jaunieši apguva prasmi strādāt komandā, spēju ieklausīties līdzcilvēkos un nepadoties. Jaunieši apguva komandu saliedēšanās prasmes caur dažādām netradicionālām komandu spēlēm. Grupu darbā jauniešiem bija jāveido kolāžas, kurā jāattēlo sava sapņu jauniešu māja Turlavā, kur rezultātā jaunieši sarindoja lietas, kas Turlavas pagasta jauniešiem nepieciešamas un ko darīt, lai pietuvotos savam sapnim, izveidot jauniešu interesēm un vajadzībām atbilstošu Turlavas jauniešu mītni “Štābiņš”, kas jau savu darbību veic no pagājušā gada un attīstās arvien vairāk un vairāk.

3. tikšanās reizē Turlavas jaunieši bija sapulcējušies, lai gatavotos vasarā plānotajām sadraudzības sporta spēlēm, kur mērosies spēkos un atjautībā ar citiem novada jauniešiem. Katrā tikšanās reizē top kas jauns, šoreiz tie bija muzikālie priekšnesumi, kas būs viens no uzdevumiem sporta spēļu dienā (vēl gaidāmi teatrāli priekšnesumi, deju šovi un citas aktīvi radošas nodarbes). Taču svarīgākais, ko katrā tikšanās reizē apgūt ir sevis pilnveidošana jomās, kas ievirza pieaugušo dzīvē. Respektīvi, ētiskās normas, sadarbība, komandas darbs, sapratne un citas prasmes, kas palīdz risināt problēmas un veicināt sevis pilnveidi. Vienā no tikšanās reizēm īpaša uzmanība tika pievērsta loģiskajai domāšanai, kur jāatrisina jaunatnes darbinieka sagatavotie atjautības uzdevumi. Tikšanās izskaņā jaunieši gatavojās pieredzes apmaiņas braucienam uz Olaines un Ikšķiles novadu apvienības Latvijas Jauniešu galvaspilsētas 2019 atklāšanas pasākumu, kur guva pieredzi darbā ar jaunatni un pasākumu organizēšanā.

Projektā “Tur Lava” paredzētās tikšanās Turlavas kultūras namā notiks līdz 2019. gada oktobrim, kad projekts tiks noslēgts ar Kuldīgas novada jauniešu forumu Turlavā. Projekta vidus posmā (vasarā) tiks organizētas Kuldīgas novada sporta spēles, kur jaunieši radošā veidā prezentēs līdz šim paveikto mobilā darba ar jaunatni attīstībā Turlavas pagastā, kā arī kopā ar citiem novada jauniešiem izvirzīs mērķus, kas vēl jāsasniedz līdz projekta noslēgumam. Savukārt neformālā pasākuma daļā notiks jestras sporta spēles un priekšnesumi jauniešu izpildījumā.

Mobilais darbs ar jaunatni – darba ar jaunatni veids, kas nodrošina jauniešiem līdzdalības iespējas viņu dzīvesvietā, kurā netiek veikts darbs ar jaunatni vai tas tiek veikts ierobežotā apjomā.

Projekts "Tur Lava" īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2018. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

 

WhatsApp Image 2019 03 26 at 09.22.13WhatsApp Image 2019 03 26 at 09.22.12WhatsApp Image 2019 03 26 at 09.22.11WhatsApp Image 2019 03 26 at 09.22.10WhatsApp Image 2019 03 26 at 09.22.09WhatsApp Image 2019 03 26 at 09.22.09 2WhatsApp Image 2019 03 26 at 09.22.09 1WhatsApp Image 2019 03 26 at 09.22.07