fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Atjaunošanas darbi Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra ēkā 1905. gada ielā 10

image
12
Aug

Atjaunošanas darbi Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra ēkā 1905. gada ielā 10

  • kuldiga.lv
  • 12/08/2021

Otrdien, 2021. gada 10. augustā, tika parakstīts būvdarbu līgums par Kuldīgas Bērnu un jauniešu centra ēkas atjaunošanas un teritorijas labiekārtošanas darbiem.

Būvprojektu “Skolas (bērnu un jauniešu centrs) pārbūve 1905.gada ielā 10, Kuldīgā” pēc Kuldīgas novada pašvaldības pasūtījuma izstrādājis SIA “OZOLA & BULA, arhitektu birojs", bet būvdarbus veiks SIA “Moduls Engineering”.

Līgumu parakstīja Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Artis Roberts un SIA “Moduls Engineering” valdes loceklis Kristaps Grīniņš. Pasākumā piedalījās arī Kuldīgas Bērnu un jauniešu centra direktores vietas izpildītāja Inta Brasle, Kuldīgas attīstības aģentūras vadītāja Dace Šēle un projektu vadītāja Madara Dravniece.

“Bērni ir mūsu nākotne, un šis ir ļoti labs ieguldījums mūsu nākotnē, un šis ir apliecinājums, ka sapņi piepildās,” parakstot līgumu, sacīja Artis Roberts. Toties Kristaps Grīniņš piebilda, ka: “Mums ir tiešām prieks, ka spēsim likt lietā visas mūsu prasmes un parādīt, ka spējam šādu ēku atjaunot. Ļoti ceru, ka pārsteigumi būvējot, mums būs ļoti maz, un spēsim maksimāli ātri visus šos darbus izdarīt. Ceram, ka mums visiem kopā tas izdosies.”

DSC 1951s

“Kuldīga ar tās kultūrvēsturisko centru, gleznainajiem pilsētas un dabas skatiem, kā arī mazpilsētas šarmu viennozīmīgi ierindojas Latvijas skaistāko pilsētu saraksta augšgalā. Bērnu un jauniešu centra ēka ir daļa no Kuldīgas pilsētas vēsturiskās apbūves un tās atjaunošanas projekts būs nozīmīgs un interesants arī mums – būvdarbu veicējam, jo atjaunosim daļu no Kuldīgas vēstures. Kā būvdarbu veicējam mums ir ievērojama pieredze vēsturisko ēku atjaunošanā ar dažādu sarežģītības pakāpi, integrējot tajās mūsdienu prasībām atbilstošus tehnoloģiskos risinājumus, vienlaikus saglabājot ēku kultūrvēsturisko vērtību. Šādu vēsturisku un kultūrai nozīmīgu būvju būvniecības procesā ir iespējamas arī dažādas neplānotas situācijas un sarežģījumi. Tomēr esmu pārliecināts, ka SIA “Moduls Engineering” komanda, kuras sastāvā ir augstas kvalifikācijas profesionāļi, spēs piedāvāt labāko un efektīvāko risinājumu ikvienā situācijā, nodrošinot veiksmīgu projekta realizāciju,” Kristaps Grīniņš, SIA “Moduls Engineering” valdes loceklis.

DSC 1953s

Atjaunojamā ēka, kuras vecākā daļa būvēta 19. gs. 60.–70. gados, atrodas Kuldīgas vēsturiskajā apbūves zonā “Ventspils, Smilšu, Liepājas un tām piegulošo ielu apbūve”, arheoloģijas pieminekļa “Kuldīgas senpilsēta” un arhitektūras pieminekļa “Dzīvojamā māja” aizsardzības zonā, tāpēc izmaiņas projektētas, pēc iespējas saglabājot ēkas vēsturisko plānojumu, atjaunojot iekšējo apdari un būvgaldniecības vērtības. Piemēram, tiek saglabātas greznās kāpnes centrālajā gaitenī no pirmā uz otro stāvu, paredzot to restaurāciju. Projektā tiek risināta iekštelpu pārplānošana tā, lai bērnu un jauniešu centrs ēku izmantotu pilnībā un atbilstoši savām funkcijām un vajadzībām. Paredzētas dažādas mācību telpas ar atbilstošām mēbelēm, pilnībā aprīkota keramikas telpa ar dedzinātavu, liela pasākumu zāle ar savietojamām sēdvietām, aprīkota mazo aktieru telpa, deju telpa, sadarbības centrs, ierakstu studija, tekstila darbnīca, popgrupas telpa, centra personāla telpas, kā arī tik nepieciešamās, mūsdienu prasībām atbilstošas tehniskās telpas. Lai nodrošinātu mūsdienām atbilstošu interešu izglītības pakalpojumu, paredzēts atbilstošs aprīkojums un mēbeles. Ēkā tiek risināti vides pieejamības jautājumi, tai skaitā pagalma fasādes piebūves vietā ierīkojot kāpņu telpu ar liftu.

DSC 2003s

Arī ēkas ārējais veidols tiks atjaunots, saglabājot fasāžu vēsturisko kompozīciju, detalizāciju, apdari un krāsojumu. Paredzēta logu un durvju restaurācija, jumta seguma nomaiņa ar siltināšanu un hidroizolāciju, pēc iespējas saglabājot autentisko dakstiņu segumu. Paredzēta arī teritorijas labiekārtošana atbilstoši skolas vajadzībām, tai skaitā teritorijas nožogošana un aprīkota vieta āra mācību nodarbībām. Gājēju celiņi uz iekšpagalmu ir paredzēti gan no 1905. gada ielas, gan no Smilšu ielas. Ēkas iekšpagalmā ierīkos trīs autostāvvietas, tai skaitā vienu paredzētu invalīdiem, un 20 velosipēdu novietnes. Tiks saglabāti esošie koki, bet papildus paredzēts apzaļumojot brīvo teritoriju, ierīkojot soliņus un ziemciešu dobes.

DSC 1973s

Paredzamais būvniecības laiks ir viens gads no būvniecības uzsākšanas nosacījumu izpildes. Būvdarbi kopumā izmaksās 1 924 886,39 EUR, neskaitot PVN, un tos paredzēts finansēt, saņemot valsts budžeta atbalstu saskaņā ar 13.04.2021. Ministru kabineta noteikumiem Nr. 242 “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība”.

Foto: Ričards Sotaks